Bloggnorge.com // Hagen på Fjeldberg! Og alt det rare i den…
Start blogg

Hagen på Fjeldberg! Og alt det rare i den…

Just another Gratis blogg – Bloggnorge weblog

Tilbakeblikk på hageåret 2010…

Kategori: Hagen | 0 kommentarer » - Skrevet torsdag 13. januar , 2011 kl. 00:24

Så sitter man her og drømmer seg bort i sommerbilder av blomster og hagedammer.. Vakre grønne trær og varmegrader nok til å gå i shorts… Ikke noe behov for å fyre i ovnen og tømme aske, og likevel fryse.. Kan ikke noe for det, til tross for at januar er min fødselsmåned, så er jeg utrolig glad i sol og varme ;) Brrr… Har tittet mye på forumet til hagegal.no, og på blogginnleggene fra medlemmene, og mange lager en årskavalkade, så jeg tenkte – hvorfor ikke? :) Kjempegod ide! :D Slike årskavalkader er både morsomme og interessante, man lærer av feil og kan se tilbake med etterpåklokskapens blikk på alt det rare man gjorde i løpet av året ;)

Så, her kommer mitt forsøk på en årskavalkade fra mitt første år som hage-eier:

Januar 2010:

Det skjedde ikke stort, det var veldig kaldt og mye snø her i Trøgstad, men utenom det var det stilt på hagefronten.. Litt planer begynte å forme seg i hodet, men lite ble satt ut i livet.. Min eneste erfaring med hageplanter var vel, tja, ikke så morsomme minner fra barndomsår med litt luking og bærplukking, og det siste årets potteplanter på balkongen i leiligheten.. Altså, her var det mer ideer og entusiasme enn erfaring og kunnskap ute og gikk ;) For å si det mildt :P Men vakkert var det i januar, med frost og snø overalt:

 

Februar 2010:

Jeg begynte så smått å klø i fingra, pottene på verandaen var vellykede å gav mersmak, og nå hadde jeg 3,2 mål tomt å kose meg på! :D Halleluja! Planer om roser (Noe «alle» jeg kjenner har dårlig erfaring med, en det blåser jeg i ;) Man vet ikke før man har prøvd!), rosebue, hagedam, benk ved dammen, grillselskaper begynte å forme seg.. Men det stod fremdeles på vent, var ikke vær til å gjøre noe særlig ute enda..

Mars 2010:

Endelig fikk jeg ut fingern, og sådde masse frø av diverse frøposer fra brødrene Nelson (De som selges på Plantasjen og i matbutikker)! Restefrø fra min potte-balkong gikk også i jorda, og det spirte ufattelig kjapt! Pottene ble satt lyst ett par uker under stuevinduet, der er det lyst, men ganske kjølig (gammelt hus med god lufting :P ) Kattemynte, erteblomster, tomater, kamille, lavendel og mye mer ble sådd og passet på..

Når de hadde vokst noe cm satt jeg dem i kjelleren, den er mørkere og kjøligere enn stua, og bebisene fortsatte å skyte i været, skulle tro de var fora med noe steroider ;) Hestehovene begynte tappert å stikke hodene frem, og snøen dro seg sakte, men sikkert tilbake.. Fuglene våknet til liv og sang og kvitret dagen lang! Da telen begynte å gi seg var jeg ikke sen om å stupe ut av døra med ny spade i hånda, og begynne å grave bed langs uthuset (Jeg har fått forbud mot klatreplanter på huset, men uthuset og garasjen er fritt vilt!) Krokusene fra løker som ble kastet nedi ett bed sånn på måfå november 09 titta opp og! :D

    Pappa ville kvitte seg med en del busker og planter, og det passet meg midt i blinken – gratis planter :D Så alt ble gravd opp, skamklipt og fraktet hjem, og jeg har fremdeles ikke funnet ut hva alle plantene er ;) En vanlig lilla iris, en fagerbusk, en brudespirea, men hva er de siste buskevekstene som aldri blomstret? Hmm, mysterier, mysterier.. New Dawn og Golden Showers klatrerose – jeg vet, jeg bare kjøpte på måfa, ikke planlagt form og farge i det hele tatt! Allotria stilkrose, hvite og lilla fioler, geranium og noen ringkrage-lignende blomster og  en del løker gikk i jorda, og jeg krysset fingra ;)

April 2010:

En del av mine ikke så små bebiser blir satt ut i nordveggen for herding, av den grunn at den er det minst vindutsatte her i gården.. Vi har åpent lende fra sør-vest, og vinden får god fart over naboen ikke-så-små jorder… Det virket som de var fornøyde, de ble tatt inn i kjelleren hver natt for å unngå frost.. Det var fremdeles kaldt å holde på ute, men jeg fikk da raket hagen – noe som ble totalt oversett da vi overtok huset i oktober.. All energi på høsten gikk med til å pusse opp innvendig, og nå var det hagen sin tur! Jeg kjøpte ett morsomt lite tre på salg den høsten, det stod på ett bord beskrevet som kirsebær og plommetrær, ca 50 cm høye.. Det har mørkerøde blader og mørk stamme, og skal få lyserøde blomster.. Denne ble plantet midlertidig, for vi hadde planer om store omveltninger i hagen..

Hagen i seg selv var utrolig koselig, gammeldags, med ett par epletrær, en diger bjørk, ripsbusker, masse syrin og skjærsmin.. Men, den var bratt.. Veldig bratt.. Så bratt at det ikke var en eneste flate  med plen som var vannrett… Pluss at vannmøllen (jordrotter) hadde kost seg der i mange år – kattene våre koste seg enda mer da de oppdaget de faktumet ;) Så den var ikke brukendes til annet enn å gå i, ingen uteplass-muligheter annet enn på asfalten rett ved inngangsdøren, og ganske skumle hull for små føtter… Det var masse tuja i hagen, som alle så, vel, litt slanke ut ;) Rådyra er nemlig utrolig glad i tuja, det er derimot ikke jeg, så de og skulle vekk! Så det ble ikke plantet ut noe særlig i april, og bebisene fikk holde seg i pottene sine.. Jeg forsøkte meg på prikling, men det var ikke så mange små som likte det desverre.. Så i år skal jeg så med litt mer vett, og ikke bare helle oppi pottene og håpe på det beste! ;)

Slik så hagen ut i april: bildet er tatt fra nord, bak med har vi 1,5 mål til med brakk eng.. Inngangen til huset ligger til venstre ovenfor trappen, og uthuset 30 meter til venstre for meg.. Altså, en veldig lang og smal, for å ikke snakke om bratt, tomt ;)

 April er den måneden hagagalskapen begynte å ta overhånd, og jeg meldte meg inne i Hagegal-forumet :)

Mai 2010:

En kald og våt mai måned, det var noen fine dager på slutten, men utenom det var det er særdeles sur måned til mai å være.. Kaldkaldkaldkald 17 mai! Saboeren min og jeg ble onkel og tante til ei lita prinsesse – Aurora, som vi også er faddere for, så det ble en koselig måned for det! Mine egne bebiser ble flyttet til vest-veggen (Der inngangsdøra er), og satt der sola varmer mest, men likevel er skyggefullt pga syriner og bjørk.. De hadde vokst dårligere og dårligere utover våren, til tross for at jeg hadde priklet dem og vannet.. Min teori er at det rett og slett var for kaldt til at de trivdes, spesielt om natta.. Erteblomstene var det eneste vellykkede fra egen blomster-såing 2010, men de blomstrer til gjengjeld helt utrolig! Det begynte faktisk å bli grønt på naboen jorde!

Min kjære sambo begynte på veranda før nytt bad, med den unnskyldningen at verandaen ville bli mer brukt enn badet – eh? Den har han fått høre x antall ganger i ettertid X)

 Hagen før action…  Verandaen – den var ikke ferdig malt før uti august, men men ;) Mangler grillhjørne, bakvegg og ett slags tak + espalier, her skal det bli rosa og hvite blomster, og samme farger i pynt på verandaen! :) Har planta peoner, rosa tulipaner, snøklokker og en lysrosa rose her!

 

Juni 2010:

Oi oi oi.. Skal vi bare kalle juni-måned for årets action-måned tro? Pappa ringte med beskjed om at han hadde fått låne graver – helt gratis! En langweekend! For å si det sånn, den graveren fikk gått noen timer ja! Plenen mellom huset verandaen og garasjen ble gravd opp for å lage ett par sårt tiltrengte parkeringsplasser.. Selve hagen ble fylt opp, den stygge betongtrappa fjernet, og veien forbi huset breddet med pukk og sprengstein.. Det var egentlig hele poenget, siden vi har en lang, smal tomt, og dette var eneste stedet å legge vei inn til de indre delene av tomta.. Så skal steinen få sette seg ett år, og så blir det flikket og gjort penere i år – håper jeg ;)

Hagen ble fylt opp med jord, og ble lagt i plan, dvs slakere skråninger og flate områder som det er mulig å ha sitteplasser på! :D Skjærsminen og syrinen som stod på venstre side av inngangsdøren ble flyttet ned i hagen og jeg håper inderlig de overlever!

I juni var det enkelte utrolig solfylte og varme dager mot slutten, der vi raket og raket og raket og pella stein.. Er det noe vi har mye av så er det stein i jordsmonnet her! (Ikke så rart siden det er rett på fjell men :P ) Etter rakinga sådde vi gress og gjødslet, og fikk låne vannspredere.. Det gikk med mange liter vann den måneden, men det var verdt det! For da gresset begynte å gro etter en snau uke, så kunne vi formelig SE hvordan det vokste! Vi måtte klippe den etter en måned!

Resultatet av den breddede veien var en stor, massiv og bratt skråning.. Der brukte jeg alt av overskuddet av lønna på planter, i tillegg til at jeg fikk masse av svigers (Tusen takk Ann og Knut!), men likevel trenger jeg så sårt noe mer hurtigvoksende som spres seg fort og villig! Fargene i skråninge går fra rosa fra høyre, og over i blå-lilla mot venstre.. Roser, klatreplanter, urter, diverse buskevekster og sommerblomster, masse forskjellig! Og det er plass til mye, mye mer!

I juni begynte endelig blomstringen for fullt, dvs det som ikke var gravd opp.. Rosene ved uthuset kom så fint, syrinene som det er masse av her duftet nydelig, og jeg lager grønnsakshage! Her satte jeg poteter, sådde gulrøtter, 2 typer salat, brokkoli , agurk og tagetes mot udyr..  Alt i alt var juni en travel, men innholdsrik måned her på Fjellberg!

 

Juli 2010:

For meg gikk juni, juli og august veldig over i hverandre.. All fritid gikk med til hagen, rake, vanne, luke, plante, handle nye planter, titte på det som vokste i grønnsakshagen, lukte på de fantastiske New Dawn-rosene, og drømme videre om urtehage, større grønnsakshage, hagedam med fisk og bekk, rosebue, male huset, bli ferdig med de 120 prosjektene vi har igang eller har på ventelista ;)

August 2010:

Nå begynte blomstringen av sommerblomstrene i potte for fullt! Mange av de nyplantede kom også med sine vakre bidrag på denne tiden! De selvsådde gav jeg opp og kastet til slutt, men svigers hadde veldig mange georginer til overs, og de blomstret villig, om enn litt sent :D Vi smakte på de første potetene og gulrøttene sent i august, og frisk salat plukket vi i hagen :D

                                   The Fairy.    Mandarin.    Erteblomst.   Uthuset – f.v. Iris, Allotria, fiol, Golden Showers.    En ukjent skjønnhet bak garasjen! Mulig en hybrid av brannlilje!

September 2010:

I september fikk jeg litt giv igjen, og laget ett nytt bed hjørnet på gjerdet. Der ble det satt ned løk av både krokus og tulipaner, samt en del bunndekkere.. Dessuten har jeg helt glemt  at jeg har plantet rosespireaer fra svigers langs gjerdet, håpet er at disse skal bli en vakker hekk, slik at vi kan ta vekk gjerdet etterhvert.. Dessuten har vi en liten skråning nedenfor den gedigne, og her plantet jeg gule, oransje og røde blommor av diverse slag.. Blir spennende å se hva som trives der nå utover våren! :)

En veldig merkelig september.. Det var fremdeles veldig varmt på dagtid, og enkelte etterslengere begynte faktisk blomstringen denne måneden! Men de fikk ikke så lang tid på seg før…

Oktober 2010:

…dukket opp… Frost på bakken og blader, blommorna trivdes ikke lenger ute.. Alle potter med beboere ble kastet ned i kjelleren (der jeg forøvrig hadde ett skikkelig ryddesjau og kasta ut lass med tingeltangel fra da vi pusset opp året før..) Jeg lagde med ett løk-bed i ett hjørne av hagen, for jeg fant noen nydelige tulipaner på Europris, som jeg bare MÅTTE ha(Hørt den før? :P )! Noen bunndekkere fra svigermor havna også i dette, hva det heter aner jeg ikke! Men jeg har mye å takke svigers for i 2010! Fyringen er i full gang innendørs, og det er egentlig godt å kunne slappe av og glemme alt som måååå gjøres i hagen for noen måneder.. Lukeentusiasmen var vel heller manglende de siste månedene (ikke at det noen gang er heelt på topp, men det hender den er litt mer påfallede enn på denne tiden)

November og desember 2010:

Siden jeg ikke har drivhus (enda………..), så er det veldig begrenset hva som får skjedd av hagerelaterte aktiviteter på denne tiden.. Det nærmeste jeg kom var vel å måke snø ;) Frøken Frost og Herr Snø har inntatt Østfold, og legger en hvit dyne over landskapet…

 Og med dette vil jeg takke for ett fint og lærerikt hageår 2010, og ønsker 2011 velkommen, jeg er klar! Dette året skal det bli mer fokus på planter enn graving, og det ser jeg virkelig frem til! Planene er mange, og ideene blomstrer! Godt nyttår til alle!

Annonse:

css.php
Driftes av Bloggnorge.com - Genc Media™ - Webdesign og hjemmeside - WP Wordpress, HTML, CSS - PRO ISP
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold. Tekniske spørmål rettes til post[att]bloggnorge.[dått]com.